De telefoon….

Ik was ergens blijven slapen na een avond uit. Gezellig gegeten wijn erbij, dus slapen was het meest veilig ;-). Leuke gesprekken een avond die fijn en bijzonder was in alle opzichten. Knus ook wel, iemand die voor mij kookte en een glas drinken inschonk, bizar wat een woord verzorgen en zorgen voor ook een andere context heeft en dat ook ik daar van kan genieten.

Dus ergens na lange diepgaande gesprekken met behoorlijke psychologische diepgang, het bed opgezocht.  Dus met een goed gevoel in slaap vallen en diep slapen na een drukke week met de bijzondere film The Childrens act met Emma Thompson en hectiek op het werk.

Ergens ging er een buzzer van een telefoon, was het de mijne…geen idee wat er gebeurde met wel…van een diepe slaap naar “ik moet ..ik moet en ik moet…” in alles waren de registers van nog niet zo lang geleden opgetrokken…nee niet één maar veel meer registers. De telefoon werd opgenomen en er volgde een gesprek. Ik lag op mijn zij en probeerde met man en macht alle registers ook weer dicht te klappen. Ik merkte dat er tranen hoog zaten en schoof ze aan de kant, niet nu niet hier en merkte dat het rustig aan beter ging met me.

Op de vraag: “jij staat gelijk aan”….kon ik dan ook met rust antwoorden dat ik dat idd ben als ochtendmens, dus ook in de weekenden, soms draai ik me om maar meestal ga ik eruit en zorg dat mijn zaterdag een fijne dag wordt hier of daar en laat mijn auto en intuïtie de weg vinden op de snelwegen.

Nog een tijd surfen op het net, in mij was onrust in rust, rennen weg….weg naar de veiligheid van mij auto, mijn muziek mezelf hervinden …de rust weer ervaren.

De rit naar huis rommelig op de weg, veilig en wel de auto geparkeerd, gelukkig iedereen was al weg dus kon ik zonder een mens tegen te komen mijn appartement bereiken. Alles weg gezet, mezelf aangekeken en een douchte genomen, daarna boodschappen en bloemen halen en de stad door.

De boekwinkel, mijn tijdschriften halen en wel of geen boek…helaas klikte het niet…dus lekker naar huis…brrrr kouddd heel koud dus cv een tandje hoger en mijn bed opzoeken.

Daarna even gepoetst in huis, de handwas gedaan en even bellen met een lieve vriendin die het snapt als geen ander “partners in crime” zijn we op een manier die ons samen een energie geeft. He dat deed goed, uitgaan?  Nee, ik blijf thuis beetje niks beetje netflixen of een film.

Mijn registers zijn ingevouwen, rust in mijn hoofd en hart. Maar het drukte me wel even met de neus op de feiten dat elk onverwachte gebeurtenis, of het de ambulance is met gillende sirenes of een telefoon op een onmogelijk tijdstip genoeg los kan maken om me compleet in energie uit te vloeren. Dat rouw altijd onverwacht komt…het goed is maar ik het niet altijd wil of kan uitleggen op dat moment. Dat ik mijn tranen en verdriet ook niet met iedereen wil delen….

Ik…voel me vrij…en dat is groot goed. Blij met het appartement wat mijn safe heaven is.

Mag je het betreden dan heb je een plekje in mijn hart gewonnen.

 

Liefs Erna

Share Button

Adieu Francis Lai…

Fraincis Lai….wie ik ehhh als ik films noem als Billitis of Une Femme et une homme of Love Story weet iedereen wel een acteur te noemen…maar de man die de music onder de films zette en zo iets bijzonders werd ….bij weinigen bekend…of juist bij velen die de Franse films op waarde weten te schatten…

https://www.youtube.com/watch?v=2NGXynVBmfY

Meer over Francis Lai vind je hier >> https://www.francis-lai.com/

Tot van de week ik belandde op een plek ergens op het grote www en in gesprek raakte met iemand die net als mij, filmfan is en nee niet zomaar fan van films, van films met een diepere betekenis – velen noemen het de ingewikkelde films- waarbij je hersens naast kijken aangezet  worden tot nadenken, waar films, personages uitgediept worden…zo viel ook de film titel Les uns est les autres van Claude Lelouch en Francis Lai, Claude de regiseur die special is …en Francis special in muziek. Bizar dat je dan iets deelt een schijfje zwart ..bijzondere film en muziek, 3 gezinnen in totaal andere locaties in de wereld, Rusland, Amerika en Frankrijk,  met waanzinnige rollen voor een jonge Geraldine Chaplin (dochter van ja) en Robert Hossein ( idd dezelfde die Geoffrey speelde in Angelique) en de beroemde danser uit die tijd Jorge Donn (gelijkenis met Nurejev..hmmmm) ..

wipikedia zegt over Jorge Donn>>>

Hij vervoegt in 1963 het Ballet van de XXste Eeuw onder choreografie van Maurice Béjart en creëert de hoofdrollen in de balletvoorstellingen la Neuvième symphonie (1964), Roméo et Juliette (1966), la Messe pour le temps présent (1967), Nijinsky, clown de Dieu (1971), Notre Faust (1975) en Bolero (1979). Hij was hiermee ook de eerste man die de Bolero danste. Na het vertrek van Béjart naar Lausanne wordt hij artistiek directeur van het Ballet van de XXste Eeuw. Dat, en zijn eigen dansgroep Europe Ballet zijn geen succes, en hij reist Béjart achterna om als danser te werken voor het Béjart Ballet Lausanne.

Hij vertolkt ook de rollen van de dansers Boris Itovitch en Sergei Itovitch (gebaseerd op de danser Roedolf Noerejev) in de film Les Uns et les Autres uit 1981 geregisseerd door Claude Lelouch. In de film brengt hij de Bolero van Ravel ten uitvoer.

Bijzonder dat deze film zoveel impact heeft…ik kijk en luister graag naar deze film, die alle zintuigen in je aan het werk zet….

Met kerst kijk ik de film ” les uns et les autres” weer…en denk aan hoe mooi de hemel klinkt met muziek van Francis Lai….

Francis Lai…en Claude Lelouch..tekenden samen voor vele mooie momenten…waarbij het integrale concert in Parijs waarschijnlijk de meest unieke was in deze decennia. Helaas kon ik er niet bij zijn..gemiste kans? of komt er ooit nog een kans het bij te wonen…de film op groot doek tijdens een IFFR …ik teken ervoor en plan vrije dagen en een fijn plekje om te slapen :-).

Bronnen: wipikedia en you tube

Tekst …mijn vrije  interpretatie

 

Te mooi om niet over te schrijven, te leuk om gelijk te hebben…en toch fan zijn van de grote Rudolf Nureyev die vele rollen danste en in de documentaire I am a Dancer zijn verhaal deed. Furore had met Dame Margot Fonteyn.

Rollen in films: Valentino / Exposed en The king and I…

bron IMBD handboek voor filmfanatici 🙂

Schrijven het verbaasd en verwonderd me soms hoe makkelijk het is om even tijd voor jezelf te nemen…me time ..films maken het leven leuker…

 

Liefs Erna

Share Button

Kasteel de Vanenburg …

10 November, ik had hem al in de agenda op tafel en in de telefoon gezet, de Bosfair bij  https://www.vanenburg.nl/bos-fair-2018  

Zij organiseren vaker deze dagen al dan niet rond het kasteel met inderdaad ook even zo vaak fijne gerechten om te proeven wat er op de kaart aan gerechten staat.

Dus zaterdag om 6 uur wakker 😉 dus even naar buiten staan kijken …regen en de buienradar liet ook fikse regen zien. Dus lekker nog even naar bed om vervolgens pas om 9 uur wakker te worden. Regen…sputteren het mocht een naam hebben, het is herfst dus echt het komt goed. Een snel ontbijt en met de wandelschoenen voor de zekerheid mee, op weg naar Putten naar wat ik persoonlijk het meest mooie Kasteel vindt wat we rijk zijn.

Ik rij de laan op, draai de parkeerplaats op, die al best vol staat.  De lantaarns branden en het geheel ziet er warm en knus uit. Het is droog, er ruist een bries door en langs de bomen, een stil verhaal vertellend.  Ik loop en merk in mijn lichaam een storm aan emoties, was het zo kort geleden dat ik met papa dit Kasteel bezocht. Even sta ik stil, kijk en neem nog eens de omgeving op, ik ga genieten van alles, geen zorgen voor en om, ik en ik alleen.

Naar binnen gaan kost dit keer € 5, 00 euro te overzien. Er staan kraampjes met kleding, hebbedingen, prachtige hoeden en petten en sjaals van Fraas, de meest mooie kleuren staan op mijn netvlies en nee ik kan echt vandaag niet kiezen. iets met zoveel emoties die binnen komen. Dan volgt een fijn gesprek bij een stand met een lieve dame van https://www.kokenenkeuken.com/  mijn dag was net begonnen en nog geen zin om iets te kopen en er mee te lopen.  Ik ben nog steeds verliefd op het tafelkleed 🙂 zo mooi de kleur alleen al…

Dan volgen er prachtige koetshuizen met even zo mooie schilderingen op de plafonds. Bijzonder ook wel want ik ga voor mooie kastelen naar Frankrijk terwijl dit pareltje van louter mooie dingen dus praktisch om de hoek ligt.

Kasteel de Vanenburg

De prachtige plafonds, de uitstraling van de kroonluchters, het kleine prieel in het parkje bijzonder mooi en dan sta ik op de plek waar ik 2 jaar geleden mijn vader gewoon gelukkig zag zijn aan een tafeltje kijkend naar spelende kinderen, op zijn gezicht de emoties en het verlangen naar zijn kleinkind en het gemis daarvan, vervolgens mooie verhalen uit verleden en heden van toen die dag…flitsend door mijn hoofd, ik haal adem en verzand in een fijn gesprek bij een meneer die kunst maakt (helaas geen naam) maar een bijzonder gesprek over zorgen voor en bijzondere momenten die het leven waardevol maken. Over de (ik verwacht die) strenge winter en elfstedentocht en de weissenzee…bizar dat dezelfde avond deze woorden weer mijn pad kruisen op een geheel andere plek en tijd.

Dan besluit ik binnen aan te schuiven bij de Butler die een uitleg gaf over de Etiquette en hoe het nu eigenlijk hoort. Bijzondere uitleg over hoe pak je een visitekaartje aan en wat zeg je wel en niet en hoe ga je om met mensen uit andere kringen zoals leden van het Koninklijk huis. Prachtige vragen van jong en oud beantwoord deze meneer van de enige butler school van Nederland zonder moeite. Ja het zal zijn job zijn maar als spreker op welk forum dan ook zou ik deze meneer uitnodigen want als iemand met passie spreekt en liefde voor een bijzonder vak is hij het wel. Samen met Carina Westerhof-Heideman van Siersmederij  J.  Westerhof uit Balkbrug, dronk ik een glas champagne met veel plezier en leuke gesprekken…echt Jan en en Carina maken zulke mooie beelden…verstillend klein of juist dat wat je ziel je raakt. Kunst zoals kunt hoort te zijn. Ik hoop jullie nog eens tegen te komen, mensen die mens zijn en hun droom waar maken.

Ik drink koffie en voor het eerst valt het me op die dag….enorm veel dames, enorm veel herrie dus duurt het even voor ik mijn rust heb gevonden en als ik naar het plafond kijk ….weet ik het hier …hier doe ik het voor…..mijn dag…in alles.

Kijk omhoog waar je ook bent…daar zitten de mooiste dingen

Kasteel de Vanenburg…ik kom er graag…de volgende keer blijf ik er slapen…:-) tot het volgende evenement 🙂

Share Button